Welke papiersoort is geschikt voor mijn drukwerk?

Met een enorme hoeveelheid aan papiersoorten is uw keuze zeer ruim.
True Colours zet de belangrijkste eigenschappen op een rijtje.

Ongestreken papier

Ongestreken papier, ook wel uncoated papier genoemd, is ruw en daardoor makkelijk beschrijfbaar. Foto’s krijgen een mattere uitstraling op deze papiersoort.

Voorbeelden van ongestreken papier:

Houtvrij offset wit papier is aan beide zijden onbewerkt en kan daardoor geheel beschreven worden. Het papier is zeer geschikt voor onder andere schoolboeken, brochures, direct mail, handleidingen, notitieboeken en promotioneel drukwerk. Het bruikbare gewicht is 60 tot 300 gram.
Bio Top is houtvrij ongestreken papier en karton. Het papier wordt gebruikt voor alle vormen van bedrijfscommunicatie zoals huisstijl, direct mail, leaflets, bedrijfsresultaten en brochures. Het bruikbare gewicht is 80 tot 300 gram.
Conqueror is klassiek gevergeerd papier en karton voor exclusieve bedrijfscommunicatie. De papiersoort is verkrijgbaar in een breed assortiment van witte tinten vervolledigd met levendige kleuren. Het bruikbare gewicht is 90 tot 300 gram.

Gestreken papier

Gestreken papier, ook wel coated papier genoemd, heeft een gesloten en glad oppervlak en laat daardoor helder kleuren zien. Deze papiersoort is niet geschikt om op te schrijven.

Voorbeelden van gestreken papier:

Houtvrij gestreken papier en karton is te verkrijgen in gloss, silk en matt. Deze papiersoort wordt gebruikt voor onder andere catalogi, kalenders, boeken, jaarverslagen, wenskaarten, brochures en tijdschriften. Het bruikbare gewicht is 65 tot 400.

Karton

Karton is doorgaans dikker en steviger dan 300 grams papier. Kenmerkend is het hoge bruikbare gewicht van 500 gram. Karton wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verpakkingen, omslagen en kaarten.

Voorbeelden van karton:

Eenzijdig gestreken sulfaatkarton is zeer geschikt voor grafische en verpakkingsdoeleinden die vragen om een uitstekende bedrukbaarheid en een goede stevigheid. Hierbij kunt u denken aan omslagen, media, luxeverpakkingen en kaarten.
Tweezijdig gestreken sulfaatkarton is zeer geschikt voor grafische en verpakkingsdoeleinden die vragen om een goede stevigheid en uitstekende bedrukbaarheid op beide zijden. Hierbij kunt u denken aan omslagen, media en luxeverpakkingen.

Gewicht papier

Het gewicht van papier wordt omschreven in het gewicht van een vierkante meter(A0-formaat) van die papiersoort. Het meest gebruikte papiergewicht is 80-grams A4-papier, zoals bij uw printer thuis. Hoe zwaarder het papier, hoe steviger het is. 135 of 170 grams papier wordt gebruikt voor bijvoorbeeld brochures, flyers en voorbladen. Voor een luxe dan wel stevige uitstraling wordt 300 of 300+ grams papier gebruikt. Hierbij kunt u denken aan ansichtkaarten en visitekaartjes.

Feedback